Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «خبرگزاری آریا»
2024-05-05@16:02:27 GMT

استان تهران در بستر زلزله بزرگ

تاریخ انتشار: ۱۵ آذر ۱۳۹۶ | کد خبر: ۱۵۹۱۴۲۰۸

استان تهران در بستر زلزله بزرگ

خبرگزاري آريا - استان تهران در بستر زلزله بزرگ قرار دارد و 10 ايستگاه لرزه‌نگار در استان تهران فعال است.
به گزارش سرويس حوادث جام نيـوز، معاون مرکز لرزه‌نگاري مؤسسه ژئوفيزيک دانشگاه تهران از ثبت سالانه 10 هزار زمين‌لرزه در کشور خبر داد و گفت: استان تهران در بستر زلزله بزرگ قرار دارد و 10 ايستگاه لرزه‌نگار در استان تهران فعال است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!


بهزاد پورمحمد ظهر امروز در نشست ستاد حوادث شهرستان دماوند در سالن نشست‌هاي فرمانداري دماوند اظهار کرد: نگاه ما اين است که جمعي از صاحب‌نظران جمع شوند و دغدغه مردم را برطرف کنند.
وي افزود: هم‌گرايي دو صفحه زمين باعث شده تا گسل‌هاي زيادي در کشور داشته باشيم و هر سال شاهد وقوع زلزله‌هاي بزرگ و کوچک هستيم که برخي اعلام و برخي‌هاي ديگر اعلام نمي‌شوند.
ثبت سالانه 10 هزار زمين لرزه در کشور
معاون مرکز لرزه نگاري مؤسسه ژئوفيزيک دانشگاه تهران گفت: در سال گذشته، 11 هزار زمين لرزه در کل کشور توسط اين مرکز ثبت و تعيين محل شده است؛ آمار اطلاعاتي نشان مي‌دهد که هر سال متوسط 10 هزار زمين لرزه در کشور ثبت مي‌شود.
پورمحمد ادامه داد: در اين خصوص، يک روز در ميان شاهد زلزله بيش از چهار ريشتري و در در يک سال شاهد يک زلزله بيش از 6 ريشتري و نيز هر 10 سال شاهد يک زلزله بيش از هفت ريشتري در کشور هستيم.
وي با بيان اينکه در کشور چهار پهنه زلزله‌خيز داريم که استان تهران در پهنه البرز – آذربايجان قرار دارد، تصريح کرد: استان تهران داراي گسل‌هاي خاصي است که اين گسل‌ها در سال‌هاي گذشته زلزله هفت ريشتري هم به خود ديده است و گسل‌هاي شمال تهران، مشاء و ري از گسل‌هاي اصلي اين استان هستند.
10 ايستگاه لرزه نگار در استان تهران فعال است
معاون مرکز لرزه‌نگاري مؤسسه ژئوفيزيک دانشگاه تهران بيان کرد: در سال 1830 زلزله‌اي به بزرگي 7.1 ريشتري در شهرستان دماوند به وقوع پيوسته است و استان تهران در بستر حادثه بزرگ زلزله مهيب قرار دارد.
پورمحمد تأکيد کرد: با توجه به اينکه زلزله‌هاي بزرگ در دوره بازگشت به وقوع نپيوسته است، اين دليل نمي‌شود که از احتمال وقوع آنها غافل شويم و سه زلزله تاريخي در حوالي شهرستان دماوند در سال‌هاي گذشته به ثبت رسيده است.
وي با بيان اينکه 125 ايستگاه لرزه نگار علاوه بر شبکه‌هاي محلي در کشور فعال است، افزود: در اين راستا، 10 ايستگاه لرزه در استان تهران وجود دارد که يکي از آنها در جنوب شهرستان دماوند در حوالي روستاي هاشمک استقرار دارد.
فعاليت گسل مشاء روي گسل شمال تهران تأثير مي‌گذارد
معاون مرکز لرزه نگاري مؤسسه ژئوفيزيک دانشگاه تهران، رصد زمين‌ لرزه‌ها را يکي از کارهاي اين مرکز دانست و گفت: اگر ايستگاه‌هاي لرزه نگار در مناطق مختلف تقويت شود، باعث رصد دو چندان مي‌شود؛ در اين خصوص، افزايش ايستگاه‌هاي لرزه نگار در دستور کار قرار دارد.
پورمحمد با اشاره به اينکه اصلي‌ترين گسل يعني مشاء در شهرستان دماوند قرار دارد، تصريح کرد: گسل‌هاي سربندان، زرين‌کوه و ... از گسل‌هاي فرعي در شهرستان دماوند هستند؛ اگر گسل منطقه مشاء فعال شود، روي گسل شمال تهران تنش ايجاد مي‌کند.
وي با بيان اينکه از سال 1385 تاکنون، يک‌هزار و 327 خرده زلزله در شهرستان دماوند ثبت شده است، بيان کرد: بعضي از زمين لرزه‌ها که زير دو ريشتر باشد را ثبت نمي‌کنيم و بعضي از ثبت‌ها ممکن است که بر اثر وقوع انفجار در مناطق باشد.
آموزش نيروهاي صنعت ساخت و ساز در اولويت قرار گيرد
معاون مرکز لرزه‌نگاري مؤسسه ژئوفيزيک دانشگاه تهران با بيان اينکه بايد برنامه‌هاي دقيق داشته و گام‌هاي منطقي براي حوادث احتمالي برداريم، تصريح کرد: با برنامه‌ريزي دقيق مطمئناً در آينده بهتر از امروز خواهيم بود و ما اين آمادگي را براي همکاري با ستاد مديريت بحران در جهت تقويت کارها داريم.
پورمحمد با اشاره به اينکه زلزله‌ها زماني به وقوع مي‌پيوندند که از آنها غافل و فراموش کرده باشيم، بيان کرد: چرا بايد تنها در زمان بحران همه توان دستگاه‌ها به کار گرفته شود؟؛ از کنار وقوع خرده‌زلزله‌ها نبايد به راحتي گذر کرد و بايد آن را به عنوان هشدار مد نظر قرار دهيم.
وي ادامه داد: همه دستگاه‌هاي اجراي بايد در خصوص وقوع زلزله احتمالي احساس مسؤوليت داشته باشند و اگر هر دستگاه‌هاي به خوبي به وظيفه خود عمل کند، شاهد به هدر رفت منابع مختلف کشور نخواهيم بود؛ در بحث ساخت و سازها بايد نظارت‌ها تقويت شود و آموزش نيروهاي کار صنعت ساخت و ساز در اولويت قرار گيرد.
فارس

منبع: خبرگزاری آریا

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.aryanews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «خبرگزاری آریا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۵۹۱۴۲۰۸ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

قطع‌نامه‌ای در حوزه تاب‌آوری و مدیریت بحران برای مسئولان تدوین می شود

به گزارش خبرنگار خبرگزاری علم و فناوری آنا دکتر محمدحسن بازیار رئیس پژوهشگاه بین‌المللی زلزله‌شناسی و مهندسی زلزله، امروز در نشست خبری که در محل پژوهشگاه برگزار شد با بیان اینکه زمین دائماً در حال تغییر و تحول است و این فرآیند، از گذشته وجود داشته، گفت: اخیرا زمین لرزه‌های با بزرگی بیش از ۴ در مناطقی مانند فاریاب کرمان و خراسان رضوی رخ داد.

وی با اشاره به موضوع دوره‌های بازگشت زلزله در تهران عنوان کرد: این دوره ابتدا ۱۲۰ سال، سپس ۱۵۰ سال و در نهایت به دلیل عدم وقوع زلزله بزرگ در تهران، ۱۷۵ سال عنوان شده است.

بازیار با تاکید بر پیچیدگی پدیده زلزله اظهار کرد: در بم زلزله در جایی به وقوع پیوست که ۲ هزار سال زلزله در آن رخ نداده بود. از این رو زلزله یک پدیده پیچیده است که باید همه موارد آن مدنظر قرار گیرد.

وی با اشاره به نهمین دوره کنفرانس بین‌المللی زلزله‌شناسی که توسط پژوهشگاه برگزار می‌شود، گفت:این کنفرانس  از ۱۸ تا ۲۰ اردیبهشت ماه در برج میلاد تهران برگزار می‌شود. در این کنفرانس، ۲۱۱ مقاله به صورت شفاهی و ۲۰۴ مقاله به صورت پوستر ارائه می‌شود.

رئیس پژوهشگاه بین‌المللی زلزله‌شناسی و مهندسی زلزله تصریح کرد: زلزله‌شناسی، پیشگیری و ایمن‌سازی سازه‌ها و مدیریت بحران، محور‌های اصلی این مقالات را تشکیل می‌دهند. سخنرانان خارجی از ۱۵ کشور شامل آلمان، نروژ، یونان، امارات متحده عربی، آمریکا، اسپانیا، استرالیا، برزیل، ترکیه، ژاپن، سوئد، فرانسه، نیوزیلند و هند در این کنفرانس حضور خواهند یافت.

بازیار با اشاره به تمرکز این کنفرانس بر حل مسائل زلزله‌خیزی کلانشهر‌های ایران مانند تهران، تبریز، اصفهان، شیراز و مشهد، گفت: در حاشیه این کنفرانس، ۱۶ کارگاه تخصصی در زمینه‌هایی نظیر ساخت و ساز بر روی گسل، زلزله تهران و طراحی و ساخت بیمارستان‌های مقاوم برگزار می‌شود.

وی افزود: تلاش داریم بر اساس یافته‌ها و بحث‌های این کارگاه‌ها، در پایان کنفرانس قطعنامه‌ای در حوزه ارتقای تاب‌آوری، مدیریت بحران و ساخت و ساز ایمن برای مسئولان و سیاستگذاران تدوین کنیم.

در ادامه عبدالرضا سروقدمقدم؛ عضو هیئت علمی ژوهشگاه بین‌المللی زلزله‌شناسی و مهندسی زلزله با اشاره به نهمین کنفرانس بین‌المللی زلزله‌شناسی گفت: ما مخاطرات زیادی از جمله فرونشست، آتش‌سوزی و سیل داریم و ازطرفی تعداد کشته‌ها در تصادفات رانندگی و آلودگی هوا از زلزله بیشتر است و سؤال اینجاست که چرا ما باید این مقدار به بحث زلزله توجه کنیم؟!

سروقدمقدم ادامه داد: امروز ملاک در رده‌بندی مخاطرات دنیا، تعداد کشته‌ها نیست، به عنوان مثال اگر تعداد کشته‌ها در سیل ممکن است زیاد باشد، اما کشور را به خاطر نمی‌اندازد! فقط دو حادثه وجود دارند که با ملاک جدید یعنی تا‌ب‌آوری، کشور را به هم بریزند که آن هم جنگ و زلزله است.

عضو هیئت علمی ژوهشگاه بین‌المللی زلزله‌شناسی و مهندسی زلزله گفت: هدف از برگزاری این کنفرانس علمی، علاوه بر بحث درباره یافته‌های جدید علمی، برطرف کردن دغدغه مدیران شهری نیز است. شعار این کنفرانس «زلزله و کلان‌شهر‌ها با تمرکز بر تهران» است چراکه دغدغه مسئولان را در موضوع زلزله تهران کامل شاهد بودیم.

سروقدمقدم تصریح کرد: ایجاد یک اجماعی در این موضوع برای مدیران شهری از اهداف  این کنفرانس است.

وی با تاکید بر ارتقای تاب‌آوری کشور‌ها در برابر مخاطرات، اظهار کرد: بعد از زلزله بزرگ سرپل ذهاب کرمانشاه جامعه مهندسی به این نتیجه رسید که اگر ۴۰ درصد از آیین‌نامه‌ها را در ساخت سازه‌ها رعایت کنند، می‌توانند جلوی بسیاری از تلفات را بگیرند.

انتهای پیام/

دیگر خبرها

  • قطع‌نامه‌ای در حوزه تاب‌آوری و مدیریت بحران برای مسئولان تدوین می شود
  • راهکارهای مقابله با زلزله تهران در نهمین کنفرانس زلزله‌شناسی
  • زلزله خوزستان را لرزاند
  • پیش‌ بینی ترافیک و زلزله با متاورس شهری
  • پیش‌بینی ترافیک و زلزله با متاورس شهری | شهر هوشمند چگونه شهری است؟
  • انجام ارزیابی اولیه از خسارت زلزله امروز در خراسان شمالی
  • زلزله ۴.۲ ریشتری در خراسان شمالی هیچگونه خسارتی در پی نداشت
  • ایجاد نخستین ایستگاه مدرن لرزه‌نگاری در قشم
  • زلزله در خراسان شمالی ؛ شدت و مرکز زمین لرزه
  • زلزله‌ای به بزرگی ۴.۲ ریشتر تیتکانلو خراسان شمالی را لرزاند